logo Famba
Famba-stoet
Lesbiennedag 2006
Home > Wie zijn we > Visietekst

Visietekst

Omdat een aantal feministische lesbiennes uit Gent vonden dat ze te weinig zichtbaar/hoorbaar waren in bepaalde betogingen en evenementen (vredesbetogingen, andersglobalisatiebetogingen, holebi-evenementen, ...) werd in de lente van 2003 een actie-sambagroep opgericht.

Famba is een lesbisch-feministische actie-sambagroep die bestaat uit lesbische en biseksuele vrouwen.

Famba wil actief werken aan de zichtbaarheid en positieve perceptie van lesbische en biseksuele vrouwen. Wij staan open voor de diversiteit binnen deze groep vrouwen en trachten, door onze zichtbaarheid, ruimte te creëren in de samenleving voor deze diversiteit.

Famba draagt het feministisch gedachtegoed uit en wil een emancipatorische kracht zijn. Famba wil de bestaande vooroordelen en klassieke rolpatronen doorbreken en dit niet alleen binnen de samenleving maar ook binnen de holebibeweging.

Vanuit haar positie als minderheidsgroep pleit Famba voor solidariteit tussen de verschillende minderheidsgroepen. Wij wensen als groep deze solidariteit krachtig te ondersteunen door, als geëngageerde groep, zichtbaar op straat te komen.

Famba wil processen in de samenleving kritisch bekijken. Thema's als vrije meningsuiting, vrije seksualiteitsbeleving, racisme, extreemrechts, ... zijn hiervan enkele voorbeelden. Mistoestanden stellen we aan de kaak met veel gevoel voor ritme.

De keuzes voor de acties, evenementen en betogingen waarbij we optreden, worden basisdemocratisch in de groep genomen. Dat houdt in dat we geen hiërarchische structuren creëren of aanvaarden, dat ieder individu met haar mening telt en deel kan nemen aan elke beslissing. Je kan als individu ook beslissen om aan bepaalde evenementen niet deel te nemen, maar er wordt wel zoveel mogelijk naar gestreefd als voltallige groep aanwezig te zijn.

<terug>