MARHABA EUROPA. Sprekerstour van grassrootsbewegingen uit het Midden-Oosten (29 nov - 3 dec 2004)
Verzetsnetwerken maken tegen retoriek van “de oorlog tussen de beschavingen”.

English - Français

FC Poppesnor wenst graag in te gaan op de (onderstaande) oproep die we onlangs ontvingen. We roepen feministische en vrouwenorganisaties op om present te zijn op één van de geplande info/ontmoetingsmomenten.

Oproep Marhaba Europa

Twee groepen van grassroots-activisten uit het Midden-Oosten reizen op dit ogenblik door Europa om hier informatie te verstrekken over de sociale bewegingen die daar groeien om zich te verzetten tegen oude en nieuwe vormen van onderdrukking en discriminatie, gaande van de Israelische militaire bezetting tot patriarchaat, van de onderdrukking van seksuele diversiteit tot oorlogen om olie.

We zijn een Palestijnse vluchteling van de International Solidarity Movement, een Israëlische rebel en dienstweigeraar, een activist van de nieuwe sociale bewegingen in Libanon en een Duitse activiste met veel ervaring in het Midden-Oosten en we reizen samen om een actienetwerk voor vrede en solidariteit verder uit te bouwen. We willen vechten tegen de zogenaamde “clash of civilisations” door informatie te verspreiden, allianties tussen Europa en het Midden-Oosten verder uit te bouwen en gemeenschappelijke projecten te creëren…

We hadden graag contacten met allerlei groepen, feministes, ecologisten, queers, vakbonden, studenten, krakers, palestinacomité’s, etc… maar ook progressieve politici en pers.

Iedereen welkom!

Over Marhaba Europa

De “clash of civilisations”-retoriek viert hoogtij. Het beeld van het Midden-Oosten wordt beheerst door niet bijster progressieve clichés uit de media: islamfundamentalisten versus even fundamentalistische joodse kolonisten.

Marhaba Europe wil met een sprekerstour deze retoriek doorbreken door progressieve grassroots-stemmen aan het woord te laten. Het Midden-Oosten krijgt zo een veel genuanceerder gezicht vol diversiteit. Arabische en joodse activisten vinden elkaar in gezamenlijk verzet tegen oude en nieuwe vormen van onderdrukking, gaande van oorlog en bezetting tot de onderdrukking van sexuele diversiteit. Met hun samenwerking doorbreken ze de stereotiepe vijandsbeelden zonder aan radicaliteit in te boeten.

Een voorbeeld waarvan we hier in Europa ook wat kunnen van leren?

Saif Abukeshek, Palestijnse vluchteling actief in de International Solidarity Movement (ISM)
Itay Greenstein, Israëlische dienstweigeraar actief bij Women in Black
Heidi Niggemann, Duitse activiste bij de ISM en de Duitse campagne tegen de Muur
Sara Abu Gazal, Palestijnse woonachtig in Libanon actief rond de situatie van Palestijnse vluchtelingen, in de feministische en holebibeweging en in Indymedia Beiroet.

PROGRAMMA:

maandag 29 november om 20u
Nieuwpoorttheater, Visserij 107, Gent
  16u tot 18u15 actie aan St-Pietersstation ‘gebruik je hoofd tegen de muur’: Gents Actieplatform Palestina verzamelt 10.000 hoofden tegen de apartheidsmuur in Palestina
 
19u
fakkelwake aan stadhuis ‘sloop de muur’
dinsdag 30 november om 20u
CC Berchem, Driekoningenstraat , Berchem (Antwerpen)
woensdag 1 december om 20u
Universele Ambassade, Franklin Rooseveltlaan 66, 1050 Bruxelles
vrijdag 3 december om 19u30
FGTB, Place de Saint-Paul 9/11, 4000 LIÈGE

INFO:
Marhaba Europa: pieter@collectifs.net
Actie en fakkelwake Gent: ludo@vrede.be

Klik hier voor de flyer (PDF): Nederlands - Français

Marhaba Europe i.s.m. Infomania, Anarchistisch Centrum, Forum voor Vredesactie, Oxfam Solidariteit, ULDP (Union Liègeoise pour la Démocratie et la Paix), VPK (Vlaams Palestina Komitee), vzw Vrede, de Universele Ambassade en het Nieuwpoorttheater.

 

terug naar projecten

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!
home contact & mailinglijst français & English