donderdag 19 juni 2008: Kristien Hemmerechts, Tom Naegels en Sarah De Mul in gesprek over 'De man, zijn penis en het mes'
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

Kristien Hemmerechts naakt op de cover van Vrij Nederland

'De man, zijn penis en het mes' is de klinkende titel van het laatste boek van Kristien Hemmerechts. Het is een feministisch pamflet waarmee ze een debat wil losweken over seksisme en seksueel misbruik. FC Poppesnor ging op die uitnodiging in en nodigde alvast Tom Naegels (schrijver, columnist) en Sarah De Mul (onderzoekster) uit om een gesprek aan te gaan met Kristien Hemmerechts.

Tom Naegels prees het boek van Kristien Hemmerechts in een column: "Kristien Hemmerechts heeft gelijk: [seksisme] zit nu eens werkelijk overal." Sarah De Mul schreef enkele maanden geleden een opvallend opiniestuk, 'Over hoofddoeken en de borsten van Lien Van De Kelder', waarin ze in zekere zin een soortgelijk punt maakt als Hemmerechts.

In 'De man, zijn penis en het mes' figureren statistieken van seksueel geweld naast analyses van passages uit werken van gerespecteerde mannelijke auteurs uit de literatuurgeschiedenis. Hemmerechts beschouwt literatuur niet als de boosdoener, maar als een spiegel voor wat er zich afspeelt in de bredere samenleving: "Het kan een inkijk geven in de menselijke, in dit geval mannelijke psyche. Daarom heb ik romans gebruikt als research."

Het boek kreeg de gebruikelijke kritiek over zich heen: oubollig, generaliserend, steeds op diezelfde nagel kloppend. Hemmerechts deed dan ook enkele opmerkelijke uitspraken: "vrouwen vervagen tot objecten, terwijl mannen angstvallig vasthouden aan hun recht op lust" en "iedere man is een potentiële pleger van geweld."

Terechte kritiek op een vaak doodgezwegen problematiek? Nuttige uitgangspunten voor het op gang trekken van een debat over seksisme en geweld? Of achterhaald slachtofferfeminisme? Stof voor discussie voor dit laatste feministisch café van het seizoen!

Kristien Hemmerechts is schrijfster en hoofddocente Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel en docente creatief schrijven aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Ze publiceerde in 1987 haar eerste novelle Een zuil van zout. Kreeg in 1990 de driejaarlijkse Staatsprijs voor proza en werd in 1993 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen. Zopas verscheen er een boek van Marc Cloostermans over haar werk: Bloot zijn en beginnen. Kristien Hemmerechts

Tom Naegels is romanschrijver en columnist bij De Standaard. Hij debuteerde in 1997 met de verhalenbundel Het heelal in!, werkte als journalist bij De Nieuwe Gazet en schreef eveneens boeken in opdracht. Los (2005), zijn laatste boek, won de Gerard Walschap literatuurprijs en was genomineerd voor de Libris literatuurprijs. Er is ook een verfilming van het boek in de maak, in een regie van Jan Verheyen. Zie ook tomnaegels.be
Tom Naegels

Sarah De Mul is onderzoekster aan de afdeling Literatuurwetenschap van de Universiteit Leiden. Ze publiceerde wetenschappelijke essays en opiniestukken over het koloniale verleden en over de diversiteit in de literatuur en de samenleving. Ze was laureate van de jury met haar gedicht De holte van uw oksel in de poëziewedstrijd georganiseerd door De Poëziekrant en het Vrouwen Overleg Komitee. Met het kortverhaal Door U ben ik won ze in 2007 de eerste prijs bij de literaire schrijfwedstrijd Kleur de Kunst! georganiseerd door Kif Kif.
Sarah De Mul

Achtergrond bij vanavond
Column Tom Naegels 'Straffe Madammen' (De Standaard, 17 mei 2008)
Opiniestuk Sarah De Mul 'Over hoofddoeken en de borsten van Lien Van De Kelder' (De Standaard/De Morgen, 7 maart 2008)

Over 'De man, zijn penis en het mes'
Kristien Hemmerechts te gast bij 'Phara' (Canvas) op 15/5 (uitzending online te bekijken)
Kristien Hemmerechts te gast bij 'Paul & Witteman' (VARA) op 7/5 (uitzending online te bekijken)
'De vrouw, haar vagina en het gat' door Marja Pruis (recensie 'De Groene Amsterdammer')
Kristien Hemmerechts naakt op de cover van Vrij Nederland (Knack)


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

terug naar kalender

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English