dinsdag 12 februari 2008: The people vs the beauty industry + wedstrijd!
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u


"Niets is zo slaapverwekkend als perfectie."
uit Schoonheid is een keuze (en dan komt succes vanzelf)

'Beperkt Houdbaar' (2007, Sunny Bergman) is een aanklacht tegen de schoonheidsindustrie en tegen een schoonheidsideaal dat steeds extremer wordt. Bergmans film maakte in Nederland een storm van discussie los.

Tijdens dit feministisch café bekijken we de documentaire en praten we over de impact van dergelijke ideaalbeelden op onszelf en op onze relatie ten opzichte van elkaar en onze partner(s). Zijn we enkel slachtoffer of is de realiteit complexer? Hoever zijn we zelf bereid te gaan en zijn er strategieën om met deze beelden en boodschappen om te gaan?

Tot slot gaan we over tot de uitreiking van de eerste 'Haar in de hooiberg'-prijs. Ben jij de gelukkige vinder van een advertentie of reclamebeeld van een vrouw met lichaamshaar? Kom dan naar deze avond en win!

Wedstrijd: 'Haar in de hooiberg'

Na de Zorra Publieksprijs voor de meest vrouwvriendelijke en/of roldoorkruisende reclame is er nu de FC Poppesnor 'Haar in de hooiberg'-prijs! FC Poppesnor riep ter gelegenheid van dit café op om op zoek te gaan naar een advertentie, reclamespot, reclamebeeld waarin een vrouw afgebeeld wordt mét lichaamshaar.

We zoeken beelden van vrouwen.
Hoofdhaar en donzig armhaar komt niet in aanmerking. Telt wel: aangezichtshaar (snorren e.d.), okselhaar, borst of buikhaar (bv. 'happy trail'), beenhaar, kont- of bilhaar (who knows?), schaamhaar.
Het moet gaan om een beeld van 'echt' haar: illustraties of opgetekende snorren e.d. komen niet in aanmerking.
Het moet gaan om beelden in het kader van een reclamecampagne.
De FC Poppesnorjury moet beschikken over de beelden op 12 februari 2008. Als het om een online beeld gaat, breng dan een uitprint mee.

De prijs werd niet uitgereikt wegens geen inzendingen...

Meer info...

Waar voorheen het mooiste meisje/jongen van de klas de norm was, worden we vandaag overspoeld met gephotoshopte afbeeldingen van rimpelloze, magere modellen zonder het minste beetje lichaamsbeharing. Grenzen van wat als normaal wordt gezien, vervagen en men gaat steeds verder in het streven naar perfectie.

Vooral de cosmetische industrie, de glossy magazines en de plastische chirurgie worden in Beperkt Houdbaar over de hekel gehaald. Ze brengen een verhaal waarin schoonheid een kwestie is van eigen keuze en verantwoordelijkheid. Rimpels, kleine borsten, vetrolletjes en lichaamsbeharing kunnen immers vakkundig worden aangepakt in schoonheidssalons en dagklinieken voor plastische chirurgie. En dit in no time, zonder enige inspanning en voor ‘democratische' (sic) prijzen waaraan de schoonheidsindustrie dagelijks gigantische fortuinen verdient. Een lucratieve business die teert op onzekerheid en het menselijk lichaam steeds verder onder druk zet.

In navolging van de documentaire werd een juridische campagne, een plakactie, een enquête, een manifest en een forum gelanceerd (zie www.beperkthoudbaar.info).


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Links
Beperkt Houdbaar (www.beperkthoudbaar.info)
Artikel door Chris Sprangers: Schoonheid is een keuze (en dan komt succes vanzelf)
Een voorbeeld van een fotomodel, bewerkt met Photoshop, voor-en-na...
'Girlpower' - retouch (nog een keer voor-en-na)
Actrice Jamie Lee Curtis in een felbesproken 'naakte' fotosessie (geen make-up, geen Photoshop)
Zangeres Faith Hill voor-en-na Photoshop (stukje naar beneden scrollen)

terug naar kalender

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English