dinsdag 8 januari 2008: Donna Haraway: een introductie
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

Cover of Donna Haraway's Simians, Cyborgs and Women

‘De enige manier om een omvattender visie te vinden, is om ergens, op een specifieke plaats, te zijn’ (Haraway 1991: 196).

Donna Haraway is één van de meest invloedrijke feministische theoreticae van de afgelopen 20 jaar. Karin Spaink omschrijft Haraway als "één van de weinige mensen die een alomvattende nieuwsgierigheid en een scherpe geest weten te paren aan radicaal engagement, kritisch feminisme, onrustbarende ideeën plus verstand van moderne technologieën en hun consequenties."

Haraway's werk is niet weg te denken uit de gendergevoelige boekenkast. Maar het is niet iedereen gegeven om haar teksten ook te lezen en te begrijpen. Nochthans biedt Haraway een verfrissende kijk op 'natuur' en wetenschap, lichamelijkheid, gender en technologie. Vandaar deze snelcursus 'Donna Haraway voor dummies', verzorgd door Karen Embrechts (Provinciale Hogeschool Limburg).

In een seizoen feministische cafés met als rode draad 'het lichaam' kan Haraway niet afwezig blijven. Met name via haar filosofie van 'gesitueerde kennis' worden lichamelijkheid, gender en wetenschap aan elkaar gekoppeld tot een ideeëncluster die je leven kan veranderen!


Donna Haraway is wetenschapshistorica, biologe en professor in de ideeëngeschiedenis aan de Universiteit van Santa Cruz. In haar werk staat de gedachte centraal dat de natuur er niet zonder meer is (als iets dat klaarligt om 'ontdekt' te worden) maar telkens weer opnieuw wordt uitgevonden. Ze onderzoekt daartoe hoe in wetenschappelijke verhandelingen allerlei sociale verschijnselen - zoals het verschil tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, tussen zwart en wit, de impact van technologie - tot 'natuurlijke' fenomenen worden omgevormd. Waarheden worden in haar ogen gemaakt en zeker niet zonder meer aangetroffen’. (Geleend van www.spaink.net)

Karen Embrechts schreef een doctoraat over fin de siècle ‘identity politics’ en genderbreuklijnen binnen de Victoriaanse literaire avantgarde en doceert esthetica en literatuurtheorie aan de Provinciale Hogeschool Limburg (Departement Architectuur & Beeldende Kunst). Haar onderzoeksthema’s zijn: Fin de Siècle Studies, drag, Gender Studies, Queer Theory, esthetica, postmodernisme en visual narrative.


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Links
Meer over Donna Haraway op Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Donna_Haraway
Donna J. Haraway (1991), Chapter 9, "Situated Knowledges: The Science Question in Feminism and the Privilege of Partial Perspective" in Simians, Cyborgs, and Women: the Reinvention of Nature (New York: Routledge), pp. 183-201.
A Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century, door Donna Haraway
Inleiding door Karin Spaink bij de Nederlandse vertaling van A Cyborg Manifesto
Biografie van Donna Haraway

terug naar kalender

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English