dinsdag 13 maart 2007: God save the queer. Gesprek met Marcella Althaus-Reid (bevestigd!)
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

Queer Jesus

 

Tijdens dit feministisch café ging FC Poppesnor in gesprek met Marcella Althaus-Reid. Deze Latijns-Amerikaanse theologe met een expertise in bevrijdingstheologie, queer theologie en feministische theologie was op 13/3 exclusief te gast in het café!

Bevrijdingstheologie ontstond in Latijns-Amerika, en poogt via een combinatie van een (marxistische) maatschappij-analyse en inzichten uit de joods-christelijke traditie stem te geven aan onderdrukten.

Queer theologie leunt nauw aan bij bevrijdingstheologie, maar heeft extra aandacht voor de onderdrukking van queers (holebi's, transgenders, en anderen). Men baseert zich daarbij op queer theorie.

Men kon vragen stellen en van gedachten wisselen met Althaus-Reid. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit een eenmalig, exclusief bezoek was, dus jammer voor al wie er niet bij was!

Marcella Althaus-Reid is professor Contextuele Theologie aan de Universiteit van Edinburgh. Ze is de enige vrouwelijke theologie-professor aan een Schotse universiteit. Ze is geboren in Rosario, in Santa Fe, Argentinië, en studeerde theologie aan de Universiteit van Buenos Aires, in een tijd wanneer vrouwen niet geacht werden theologie te studeren.

Te moeilijk allemaal? Na het doornemen van onderstaande achtergrondinformatie (15 min.) heeft bevrijdings-, queer en feministische theologie voor jou geen geheimen meer!

Korte, verklarende definities op Wikipedia: Theologie, Bevrijdingstheologie, Queer theology, Feministische theologie, Queer Theory
Alles over Marcella Althaus-Reid: haar website, biografie
Korte inleiding uit Religion is a Queer Thing, van Elizabeth Stuart: What is Queer Theology?
Voor de grap: website met informatie over een vermeend feministisch complot binnen de kerk


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Links
Ook in vlaanderen is er een initiatief dat zich in die bevrijdingstheologische traditie plaatst: Werkgroep Theologie en Maatschappij (WTM)
Aanrader: de Queerkaffees in Gent, georganiseerd door Queerilla

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English