dinsdag 13 februari 2007: In de plooien van de geschiedenis: speed dating met feministische heldinnen (3) 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

Feministische heldin?

In 1939 werd de Nederlandse radicale feministe Wilhelmina Drucker (1847-1925), ‘ijzeren Mina’, gehuldigd met een standbeeld in Amsterdam. Haar ‘dochters’ die 30 jaar later de strijd aanbonden met de blijvende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, eerden haar erfenis door de naam Dolle Mina aan te nemen. Wie zich vandaag de dag in België feminist(e) noemt, moet het stellen zonder zulke heldinnen.

Wegens succes breien we aan deze reeks van twee cafés een derde deel. Op 13/02 zal je persoonlijk (of in een groepje) in gesprek kunnen gaan met enkele 'tweede golfactivistes' in een rondje 'speed dating'. We voorzien ook standaardvraagjes, voor wie om gespreksstof verlegen zit.

De feministische heldinnen die jullie tijdens deze avond kunnen ontmoeten zijn niet van de minsten: Miet Smet, Rita Mulier, Ida Dequeecker, Suzanne Cautaert, Kitty Roggeman. [Leen Vandamme heeft intussen afgezegd.]

Vanavond hebben we volgende vrouwen te gast:

Miet Smet
(persoonlijke website) richtte in 1974 de CVP-werkgroep Vrouw en Maatschappij mee op en was daarna ondermeer federale minister van Tewerkstelling en Arbeid en Gelijke Kansen (1992-1999). De wet 'Smet-Tobback' regelde in 1994 dat maximaal tweederde van de kandidaten op een kieslijst van hetzelfde geslacht zijn. Miet Smet zetelde daarna nog een tijdje in het Europees parlement en is nu Minister van Staat. In 2005 kreeg ze de Marie Popelin-prijs van de Nederlandstalige Vrouwenraad.
Enkele citaten van Miet Smet lees je hier: WikiQuote

Rita Mulier was gedurende zeven jaar voorzitster van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en was actief in het vrouwenvormingswerk. Daarnaast is ze vooral bekend als oprichtster van de dienst Emancipatiezaken bij de Vlaamse Gemeenschap. Ze schreef haar levensverhaal neer in het boek 'Dwars en loyaal'. Rita is nog steeds actief in de vrouwenbeweging, meer bepaald in het Vrouwen Overleg Komitee (VOK).

Ida Dequeecker stond mee aan de wieg van Dolle Mina in België en was daarna jarenlang actief binnen de beweging fem-soc (Geen feminisme zonder socialisme, geen socialisme zonder feminisme) en maakt vandaag deel uit van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), waar ze o.a. mee aan de kar trekt voor een antiracistisch feminisme.

Suzanne Cautaert is sinds 1974 actief in de vrouwenbeweging. Ze was mede-oprichtster en coördinatrice van het intussen ter ziele gegaane Refleks, een professionele vormingsinstelling gespecialiseerd in preventie van geweld en agressie. Tegenwoordig geeft ze groepstrainingen rond weerbaarheid. Suzanne Cautaert was op 9 maart 2005 al eens te gast in ons café.

Kitty Roggeman was lid van de Groep Rooie Vrouwen vanaf 1975 (en iets later van het VOK) en medeoprichtster van de fem-soc-beweging. Ze is ook medeoprichtster en was 20 jaar redactielid en hoofdredactrice van het feministisch tijdschrift 'Schoppenvrouw' en was tot voor kort lid van de Vrouwencommissie van het ACOD. Sinds 2003 is ze voorzitster van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK).

Leen Vandamme [heeft afgezegd] was actief binnen de Brusselse fem-soc-groep Rebelse Vrouwen, bij Vrouwen Tegen de Krisis, de Abortuskomitees en de ABVV-Vrouwen. Ze was ook de drijvende kracht achter de Wereldvrouwenmars in België en is nog steeds lid van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), waar ze ook een tijdje voorzitster is geweest.

Bekijk het programma van deel 1 in deze reeks
Bekijk het programma van deel 2 in deze reeks


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Links
Drie plekken waar je alles kan vinden inzake feminisme in België: Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis (klikken op 'Infotheek'), RoSa (nl-talig), Bibliotheek Léonie La Fontaine (fr-talig)

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English