dinsdag 12 december 2006: In de plooien van de geschiedenis: feministische heldinnen (2)
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

Dol & Mina (tekening: Nel van Beek-van Koten)

In 1939 werd de Nederlandse radicale feministe Wilhelmina Drucker (1847-1925), ‘ijzeren Mina’, gehuldigd met een standbeeld in Amsterdam. Haar ‘dochters’ die 30 jaar later de strijd aanbonden met de blijvende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, eerden haar erfenis door de naam Dolle Mina aan te nemen. Wie zich vandaag de dag in België feminist(e) noemt, moet het stellen zonder zulke heldinnen.

In twee cafés (oktober en december 2006) besteden we aandacht aan deze vergeten geschiedenis. Op 10 oktober nodigen een aantal mensen uit die hun 'heldin' uit de geschiedenis van het Belgisch feminisme zullen voorstellen, in dit café van 12 december volgen persoonlijke getuigenissen van activistes uit de tweede feministische golf. Met Ida Dequeecker, Rita Mulier, Nadine Plateau.

Wie waren de Dolle Mina's nu eigenlijk? En zijn de verschillen tussen 'seculiere' en 'religieuze' feministen een nieuw verschijnsel? Dit is hét moment om te testen of wat je op school geleerd hebt over feminisme of in de 'boekjes' gelezen hebt, al dan niet waar is.

Vanavond hebben we drie vrouwen te gast die actief waren en zijn binnen de autonome vrouwenbeweging:

Ida Dequeecker
stond mee aan de wieg van Dolle Mina in België en was daarna jarenlang actief binnen de beweging fem-soc (Geen feminisme zonder socialisme, geen socialisme zonder feminisme) en is vandaag nog zeer actief binnen het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), waar ze o.a. mee aan de kar trekt voor een antiracistisch feminisme.

Rita Mulier was gedurende zeven jaar voorzitster van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en was actief in het vrouwenvormingswerk. Daarnaast is ze vooral bekend als oprichtster van de dienst Emancipatiezaken bij de Vlaamse Gemeenschap. Ze schreef haar levensverhaal neer in het boek 'Dwars en loyaal'. Rita is nog steeds actief in de vrouwenbeweging, meer bepaald in het VOK.

Nadine Plateau (zie foto) was steeds actief in de vrouwenbeweging in het Brusselse en zet zich als voorzitster en mede-stichtster van Sophia al jarenlang in voor de promotie van vrouwen- en genderstudies in België. Daarnaast zette ze projecten op en schreef ze artikels rond feminisme en kunst en rond onderwijs. Nadine is als feministische duizenpoot nog steeds zeer actief en is momenteel o.a. betrokken bij het Amazone-project 'Vrouwen en samenlevingen in transitie'.

FC Poppesnor gaat in gesprek met deze drie boeiende figuren. Er zal ook een mini-tentoonstelling zijn met archiefmateriaal van de drie genodigden. Die is al vanaf 19u45 toegankelijk.

Bekijk het programma van deel 1 in deze reeks
Wegens succes bedachten we ook een derde deel: bekijk het programma


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Links
Drie plekken waar je alles kan vinden inzake feminisme in België: Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis (klikken op 'Infotheek'), RoSa (nl-talig), Bibliotheek Léonie La Fontaine (fr-talig)

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English