dinsdag 12 september 2006: Antwerpen: een stad van iedereen?
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

Antwerpen: een stad van iedereen?

Vanavond begint FC Poppesnor aan haar derde seizoen maandelijkse feministische cafés met een (kritische) blik op Antwerpen, haar thuisstad.

Antwerpen profileert zichzelf als een stad van iedereen, maar komt regelmatig in het nieuws met gebeurtenissen en beleidsplannen die het tegendeel bewijzen. Discriminatie inzake werk, wonen en leven op basis van etnisch-culturele en religieuze achtergrond, gender, klasse, taal en burgerstatus zijn aan de orde van de dag in Antwerpen. Evenals racistisch geweld, repressie van het verzet daartegen, actieve opsporing van mensen zonder papieren, sociale verdringing... Het komt in heel Vlaanderen voor, maar krijgt in Antwerpen schijnbaar een extremere invulling.

Voor dit café nodigden we een heleboel vrouwen en mannen die leven, werken en zich organiseren in de stad Antwerpen persoonlijk uit. Met of zonder expertise over al deze fenomenen, heb ook jij wellicht vanuit je eigen specifieke achtergrond 101 persoonlijke verhalen over Antwerpen. We nodigen je dan ook uit om mee te komen praten. Ook als je niet in Antwerpen woont heb je er vast iets over te vertellen!

We bekijken vanavond eerst de film 'Haar Antwerpen', waarin vrouwen die in Antwerpen wonen aan het woord komen over het leven in hun stad. Daarna gaan we samen in gesprek over de pijnpunten in Antwerpen, maar ook over wat velen van ons nu al doen om van Antwerpen wél een stad van, voor en door iedereen te maken.

Over de film 'Haar Antwerpen' (25', 2005)

De film is een samenwerking tussen drie organisaties: Constant vzw, NextGENDERation, Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV) en kwam tot stand naar aanleiding van 5 jaar SAMV.

In de film vertellen vrouwen die in Antwerpen wonen over favoriete plekken en ontmoetingsruimten, over bewegingsvrijheid en over veiligheid.

Meer over de film


locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout. inkom: 3 euro
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Aanbevolen lectuur
Het verdriet van A, door Laila Ekchouchou (Blijf van mijn hoofddoek, 20 augustus 2006)
Is het Stad wérkelijk van iedereen? (Indymedia Antwerpen, 7 mei 2005)
BastA!

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English