dinsdag, 13 december 2005: Precariteit in feministisch perspectief i.s.m. NextGENDERation-Bxl
't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout

Call Centre Worker

Precarity is the most widespread condition of labour and life in Europe today. It affects everyone, everyday, in every part of life: whether chosen or imposed, precarity is a generalised condition experienced by the majority of people. - from: Euro Mayday website

Het dagelijks leven van velen wordt hoe langer hoe meer door bestaansonzekerheid (precariteit) gekenmerkt. Traditionele modellen van arbeid zijn niet meer in staat om de hedendaagse realiteit te verklaren, laat staan om recht te doen aan het werk van vrouwen.

Vanavond gaan we hier dieper op in aan de hand van de film A la deriva (por los circuitos de la precaridad feminina). Maggie Schmitt, één van de maaksters van de film en lid van het collectief Precarias a la Deriva uit Madrid zal toelichten en uitleggen wat precariteit of bestaansonzekerheid precies betekent voor vrouwen en feministen.

Precarias a la Deriva, een actie-onderzoekscollectief dat voortkwam uit het feministisch kraakpand La Eskalera Karakola in Madrid, gaat in deze film op pad om vrouwen te ontmoeten en laat hen aan het woord over de vormen die arbeid, inkomen, huisvesting enz. in hun leven aannemen. Doorheen de verhalen van vrouwen (serveersters, huishoudhulpjes, telefonistes, sociale werksters, prostituées, taaldocentes en vertaalsters enz.) zoekt Precarias naar wat deze vrouwenlevens bindt en scheidt, en vooral naar mogelijke allianties en collectieve strategieën tegen bestaansonzekerheid.

De film werd van Nederlandstalige ondertitels voorzien door NextGENDERation-Brussel. De uiteenzetting van Maggie zal in het Engels gebeuren.

locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout.
klik hier voor een printklare wegbeschrijving (PDF - 179kB).

Links
FC Poppesnor en NextGENDERation-Brussel gingen in december 2004 op bezoek bij La Eskalera Karakola. Lees hier ons verslag van dat bezoek.
Bezoek de website van La Eskalera Karakola (feministisch kraakpand in Madrid) en van Precarias a la Deriva (collectief dat de video over precariteit maakte).
Het NextGENDERation-Brussel project rond precariteit: Care Strikes Back

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!

home contact & mailinglijst français & English