Foto uit een tentoonstelling over Women on Waves: vrouw met een tshirt 'I had an Abortion'

12 januari 2005: Women on Waves

Iedere 6 minuten overlijdt een vrouw onnodig aan de gevolgen van een illegale en onveilige abortus. Als reactie op deze schending van rechten van de vrouw en grote medische nood, vaart Women on Waves met een mobiele kliniek op een schip naar landen waar abortus illegaal is. Dit wordt gedaan op uitnodiging van locale vrouwen organisaties. Met het schip kan veilige, legale en professionele medische abortus hulpverlening (de overtijdbehandeling) worden gegeven. Women on Waves heeft als doel onveilige abortus te voorkomen en het recht op mentale en lichamelijke autonomie te bevorderen door seksuele gezondheidszorg aan te bieden en publieke bewustwording te creëren.

Rebecca Gomperts, dokter en de drijvende kracht achter Women on Waves was te gast in het feministisch café. We bekeken ook een beklijvende documentaire over het aanmeren van Women on Waves in Polen, waar abortus illegaal is en waar het Women on Waves team de wind van voren kreeg van anti-abortusactivisten en lokale beleidsmakers.

Het project van Women on Waves toont aan dat het recht op abortus een thema is dat nog steeds hoog op de feministische agenda hoort te staan en dat zelfbeschikking van vrouwen over hun lichaam nog lang geen verworven recht is.

Links
Bekijk de schitterende website van Women on Waves.
Website van een tentoonstelling over Women on Waves.
Over de BBC-documentaire

ENGLISH

Every 6 minutes somewhere in the world a woman dies needless as a result of illegal, unsafe abortion. In response to this violation of womens human rights and medical need, Women on Waves operates a mobile clinic on a ship that sails to countries where abortion is illegal.

Rebecca Gomperts, doctor and driving force behind Women on Waves was our guest in this feminist café. We also watched a documentary in which the Women on Waves ship arrives in Poland, confronted with anti-abortion activists and local policy makers.

Links
Women on Waves's website.
Website of an exhibition about Women on Waves.
About the BBC-documentary

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!
français/English contact & mailinglijst home