11 mei 2005: Bambi Ceuppens over beeldvorming, racisme en misogynie in het koloniale verleden en het postkoloniale Vlaanderen

Bambi Ceuppens

Vanavond vergastten we Bambi Ceuppens als spreekster in het feministisch café. Ze sprak over over beeldvorming, racisme en misogynie in het koloniale verleden en het postkoloniale Vlaanderen. Ceuppens is wetenschappelijk medewerkster aan de vakgroep Sociale en Culturele Antropologie van de K.U. Leuven en experte wat betreft het koloniale verleden van België.

Recent verscheen er van haar - naar aanleiding van de tentoonstelling 'Het geheugen van Congo' - een artikel in De Standaard, 'Eens kolonisator, altijd kolonisator'. Samen met Sarah Bracke, Nadia Fadil, Meryem Kanmaz en Karel Arnaut schreef ze ook een manifest, 'Progressief Vlaanderen bestrijdt het Vlaams Blok, niet het racisme' (in De Standaard gepubliceerd als 'De Vlaamse identiteit is een mythe'), over het onvermogen van progressief Vlaanderen om met racisme (in en buiten de eigen rangen) om te gaan.

Andere artikels on-line: 'Het Vlaams Blok als mysterie. Wetenschappelijke en politieke uitwegen' en 'Racisme en seksisme in het hoofddoekendebat'.

Enkele van haar publicaties zijn 'Onze Congo? Congolezen over de kolonisatie' (2003) en 'Congo Made in Flanders? Koloniale Vlaamse visies op "blank" en "zwart" in Belgisch Congo' (2003).

Links
De website van de Afrika-vereniging van de Universiteit Gent, met veel links naar besprekingen van boeken en conferenties, ondermeer van Bambi Ceuppens.
Link naar KifKif voor het manifest 'Progressief Vlaanderen bestrijdt het Vlaams Blok, niet het racisme' en de verkorte versie uit De Standaard: 'De Vlaamse identiteit is een mythe'

terug naar overzicht

 

 

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!
home contact & mailinglijst français & English