8 september 2004: 'Vrouw vs. geweld: Paris-Amsterdam(-Antwerpen)'

Nadia en sarah (vertalingen) en Sihem (foto: Izabelle De Gauquier)
Nadia en Sarah (vertalingen) en Sihem (foto: Izabelle)

Lees het verslag op Div@zine over dit feministisch café.

Vanavond toonden we de film 'Vrouw vs. geweld: Paris-Amsterdam' en hadden we Sihem Habchi, vice-voorzitster van Ni Putes Ni Soumises uit Parijs te gast!
[cliquez pour le texte français]

Via deze weg willen we ons medeleven betuigen voor het recente overlijden van Samira Bellil, meter en grote inspiratiebron van Ni Putes Ni Soumises. Nous voudrions offrir nos condoléances sincères lors du décès récente de Samira Bellil, marraine et inspiratrice du mouvement Ni Putes Ni Soumises.

(tekst van de maaksters van de film:)

Geweld tegen vrouwen kent geen tijd, cultuur of religie


In de media staan regelmatig verontrustende berichten over onderdrukking, mishandeling en misbruik van vrouwen. Deze berichten komen van over de hele wereld. Niet alleen in de 'ontwikkelingslanden' en landen waar religieuze fanatici de dienst uitmaken, maar ook in de zogenaamde beschaafde westerse wereld komt vrouwenmishandeling heel veel voor.

Toen enkele jaren geleden in een Parijse buitenwijk een jonge vrouw levend in brand werd gestoken, leidde dit tot massale protesten. Tevens werd hierdoor Ni Putes Ni Soumises geboren, een organisatie die zich inzet voor de rechten van vrouwen en tegen geweld tegen vrouwen. De beweging vond binnen een jaar in 56 Franse steden massale navolging.

Ook in België en Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Een vijfde van de vrouwen in Nederland geeft aan slachtoffer te zijn of ooit slachtoffer te zijn geweest van fysiek, psychisch en verbaal geweld.

Vrouw vs. geweld: Paris-Amsterdam

In de documentaire 'Vrouw vs. geweld: Paris-Amsterdam' doen Chafina Ben Dahchman, Lamia Abbassi, Mina Ouaouirst en Samira Ahli (NL) verslag over de Ni Putes Ni Soumises beweging in Parijs. In de reportage wordt verslag gedaan van de grote afsluitende demonstratie van Ni Putes Ni Soumises in Parijs van 6 maart 2004. Veel interviews met demonstranten, een gesprek met Sihem Habchi (vice-voorzitster Ni Putes Ni Soumises) en Samira Bellil (schrijfster van het boek Ontsnapt uit de hel).

Na het bezoek aan Parijs deden de maaksters onderzoek naar de Nederlandse situatie. Ze spraken met Gerda Dijskman (politiecommissaris regio Zuidholland Zuid), Jolande Withuis (sociologe en columniste OPZIJ), Loubna Berrada (Stichting Kezban) en Marianna Cense (Transact). De inhoud van de reportage toont hoe schrikbarend en hoe internationaal het geweld tegen vrouwen is. Het geeft een aantal dilemma's en mogelijke oplossingen aan.

Ni Putes Ni Soumises in Antwerpen

Betoging van Ni Putes Ni SoumisesIntussen hebben we bevestiging gekregen dat Sihem Habchi, vice-voorzitster van Ni Putes Ni Soumises vanuit Parijs naar Antwerpen komt voor een toelichting van haar organisatie! Haar bezoek wordt jammer genoeg overschaduwd door het zeer recente overlijden van Samira Bellil, meter en grote inspiratiebron van Ni Putes Ni Soumises.

Er zal simultaan-vertaling van het Nederlands naar het Frans (en omgekeerd) voorzien worden.

Informatie
Wie een kopie van de video wil bestellen kan terecht bij Be at the Media, verdeler/producent van de documentaire.
Lees een artikel uit de Nederlandse krant 'Trouw' over de screening van de film in mei 2004 in Amsterdam.
Lees het verslag op Div@zine over dit feministisch café.

Links

Ni Putes Ni Soumises

De website van Ni Putes Ni Soumises.
Meer informatie (in het Engels) over Ni Putes Ni Soumises in de Wikipedia Encyclopedie.
De website van Be at the Media, verdeler/producent van de documentaire.
Een kritisch artikel van Mouedden Mohsin over Ni Putes Ni Soumises op Indymedia.
Een fotoverslag over Ni Putes Ni Soumises.
Eerbetoon aan Samira Bellil.

(Huiselijk) Geweld
Div@zine: een D-file (informatie dossier) over geweld
De RoSa FactSheet: 'Huiselijk geweld: oorzaken en gevolgen'

Boeken
Amara, Fadela avec la collaboration de Sylvia Zappi (2003). Ni Putes Ni Soumises. Paris: Editions la Découverte.
Bellil, Samira (2003). Ontsnapt aan de hel. Amsterdam: Arena.

terug naar overzicht

Het feministisch café wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Dienst Emancipatiezaken Antwerpen en Mama Cash!
home contact & mailinglijst français & English